Avukat Yasemin Onat ilk kitabı Nihayetinde Dönülen Yerler ile okuyucuların karşısında yerini. Onat'ın kitabında 11 öykülük bir içerik bulunuyor. Kitapçıların raflarında ve internet üzerinden satışı sunulan kitabında bulunan öyküler ve bu öykülerdeki karakterleri ise bakın Onat nasıl tanımlıyor.

“Öykü kişilerim hemen her sokakta yahut rastgele bir hane içerisinde karşılaşılabilecek yakınlıkta ve bize tanış, başlarından geçen olaylar ise kişisel ve toplumsal geçirgenliği ile bizi yani bu toprakların insanını karakterize etmektedir. Toplumsal hafızamızın neredeyse kadimleşmiş doğru ve yanlışları, iyi ve kötüleri ile ben ve benden olmayan şeklindeki ikilik ve ilkelliklerini sergileme gayretim, bu kişileri bir devridaim benzetimi görmeme ve analiz etmeme yaramaktadır. Öykülerime yayılan atmosferde ağırlıkla bu toprakların rüzgârlarının esmesini amaçladım.” ifadelerini kullanıyor ve hiçte haksız değil.

Aynı zamanda bir hukukçu olan Onat, merhamet, mahrumiyet ve teslimiyet temalı anlatıları ile adalet merceğini genişletip okuru da buradan bakmaya davet ediyor.

Gerçekten de kitabı okuyup son yaprağı kapattığınızda öykülerin sizde bıraktığı tortu ağır oluyor. Hafızanızın geçmiş ve bugün hatta gelecek arasında bir köprü oluşturmasını sağlıyor. Anlatılarda yer bulan kişilerin çoğunlukla toplumla bağ kuramayan yahut kurduğu bağ pamuk ipliğine bağlı olan öteki yani dezavantajlı kişiler arasından seçilmiş olması insanın kendi muhasebesini yapma ihtiyacını doğuruyor. Elbette bu kişilerin çevresinde dönen zamana ve hayata onların adımları ile biz de okur olarak uyuyor ve kitapla yoldaşlık yaşıyoruz...

Yasemin Onat Kimdir ?

 1977 yılında Ankara’da doğdu. Öğretmen olan anne ve babası ile Anadolu’yu tanıdı. 2000 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olup avukatlık yapmaya başladı. Mesleğindeki çalışmalarını çocuk hakları ve yargılaması alanında yoğunlaştırdı. Bu konuda yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. İnsanların birbirleri ile ansızın kesişen hayatlarına dair anlatılar dinledi. Yazgısal ve iradesiz buluşmaların kerametine inandı. Eylemlerin en büyülüsü olan okumayı yalnız kendisine özgülemedi, göremeyenler için bir stüdyoda kitap seslendirmeye başlayalı oldukça uzun zaman oldu.

 

Yazar Halen okumakta, yazmakta ve yaşamaktadır...